Vino od kupina

Vino od kupina čuva srce i ima još mnogo blagotvornih dejstava. Ukus je, naravno, fenomenalan, ali ako pronađete više kupina možete napraviti i medovinu i viski od kupina.



Vino od kupina

Postoji nekoliko recepata, neki ljudi su već navikli na svoje standardne recepte, ali za one koji se u ovu priču upuštaju prvi put, donosimo jedan jednostavan recept. Sve što vam treba su šećer i kupine (odnos je 1:5, odnosno ako imate 5 kg kupina, treba vam 1 kg šećera – mada, ako su kupine slađe, neće vam biti potrebno toliko šećera. Sami procijenite).


Pripremite velike čiste tegle. U njih sipajte red kupina, pa red šećera. Ipak, ne punite ih do vrha, napunite tek 2/3 tegle. Poklopite tanjirićima i ostavite da stoji 10 dana, povremeno miješajući. Poslije 10 dana tečnost procijedite kroz gazu i stisnite dobro rukama da iscijedite što više iz kupina. Dobijeni sok sipate u čiste tegle. Ponovo poklopite tanjirićima i ostavite punih sedam dana da stoji. Sada dobijenu osnovu za vino presipate u flaše, poredate ih na neko tamno i malo hladnije mjesto, pa sve prekrijete krpom (ne punite flaše skroz do vrha). Sada ide proces procjene. Vrenje može da traje desetak ili više dana. Neki ljudi vino ostave duže, pa u toku procesa vrenja ga još jednom procijede i prespu u čiste flaše. Nakon toga probajte vino (kada prestane, kako kažu, da “šušti”) i ako ocijenite da je spremno, samo flaše začepite – najbolje plutenim čepovima i držite na tamnom i hladnom mjestu. Po nekim receptima dodaje se i vinobran i kvasac, ali mi vam, ipak, preporučujemo da se držite ove jednostavnije, starinske verzije.

Primjedbe

Popularni postovi