VASINA TORTA - KLASIK SRPSKE KUHINJE

Kažu da je Vasina torta autentična srpska torta čiji recept datira još iz davne 1908. godine. Po priči, nastala je kao znak zahvalnosti tašte prema zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina, koji je svoju suprugu odveo bečkim lekarima jer je bilo rečeno da porođaj može ugroziti život deteta i žene. Supruga Jelena je donela na svet zdravo i krupno dete, a nama je u amanet ostao recept za ovaj klasik srpske kuhinje. Da li je priča istinita ili ne, nije ni važno, ali je bitno da ova torta spada u legende kulinarstva i da je svaka žena treba bar jednom u životu da je napraviti.







KORA
5 belanaca (jaja klase S 65-70g)
5 kašika kristal šećera
5 žumanca
1 kašika mekog brašna
50g mlevenih oraha
40g rendane čokolade za kuvanje

Mikserom umutite belanaca u polučvrsti šam, pa postepeno dodajte jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenja dok ne umutite čvrst šam. Ručno umešajte žumanca u šam prevrćući šam lagano tako da ostene što vazdušastiji. Pomešajte brašno, orahe i rendanu čokoladu i lagano ih ručno umešajte u masu. Obložite dno kalupa za tortu prečnika 24cm papirom za pečenje, a ivice kalupa naputerišite. Sipajte masu, malo ga izravnajte i pecite na 180 stepeni oko 20-25-30 minuta. Ostavite koru da se ohladi u plehu. Nožem prođite između kore i ivice pleha i izvadite je iz kalupa. Skinite papir sa kore i spustite je na tacnu na kojoj planirate da je poslužite.



FIL OD ORAHA, ČOKOLADE I POMORANDŽE
4 žumanca
4 kašike kristal šećera
100-125ml mleka
125g kristal šećera
200g mlevenih oraha
60g otopljene čokolade za kuvanje
10 kašika pomorandžinog soka
sitno rendana kora 1 pomorandže
150g putera sobne temperature




Mikserom umutite žumanca sa 4 kašike šećera da se samo malo zabele, pa ih kuvajte na pari oko 5 minuta. Ostavite ih da se ohlade. Žumanca se kuvaju kratko samo radi termičke obrade, pa ih nije potrebno kuvati preko 10 minuta kao za druge torte.

Zagrejte mleko sa 125g šećera i prelite preko oraha. Količina mleka zavisi od suvoće oraha, tj. trebamo samo da ih poparimo. U mlaku smesu dodajte otopljenu čokoladu, koru i pomorandžin sok. Ostavite da se čokoladni fil ohladi.

Umutite puter mikserom i spojite ga sa skuvanim ohlađenim žumancima i čokoladnim filom muteći mikserom oko 1 minut da fil postane vazdušast i lagan.

Stavite obruč od pleha sa pomičnim dnom oko pečene kore i nanesite fil preko. Odložite tortu sa sve obručem u frižider dok ne spremite šam. To možete uraditi i sutradan.


ŠAM SA ŠPINOVANIM ŠEĆEROM
4 belanca
250g kristal šećera
150 - 200ml  vode

Tri stvari moraju biti gotove u približno isto vreme:
-šam da je skoro umućen
-voda u šerpi koja vri i spremna je da u nju ubacite šerpu sa šamom i da kuvate dalje na pari uz neprestano mućenje mikserom
-špinovani šećer koji treba da sipate u šam na pari, a on treba da je vreo i tečan

1. Prvo ušpinujte šećer. Prelijte šećer vodom i stavite na plotnu na umerenoj vatri da se špinuje dok ne bude konzistencije meda. Za 200ml vode mi je trebalo preko pola sata.

2. Negde kada procenite da vam treba još 5 minuta do kraja špinovanja šećera sipajte vodu u šerpu u kojoj planirate da kuvate šam na pari. Vodite računa da šerpa u kojoj mutite belanca treba da pasuje lepo na nju, da nema lufta i da voda koja vri (2-3prsta visine) ne dodiruje šerpicu sa šamom.

3. Kada to uradite počnite da mutite belanca, nekih 5 minuta.Možete dodati i prstohvat soli.

4. Znači, šam, špinovani šećer i voda koja vri su spremni, kao i mikser koji ste udenuli sa strane koji treba da dosegne šerpu. Stavite šam da se kuva na pari. Nastavite da ga mutite mikserom dok lagano sipate u njega u tankom mlazu špinovani šećer. Proces mućenja treba da traje oko 5 minuta.

5. Iznesite tortu iz frižidera i skinite obruč. Fil se malo pokvari ali ga možete izravnati nožem okolo i na vrhu. Operite i osušite obruč i stavite ga iznad fila. Najbolje da vam ga neko drži dok vi u njega nanosite šam bez mnogo pritiskanja pazeći da ne pravite džepove sa vazduhom. Skinite obruč i poravnajte širokom špatulom ili nožem koji možete provući kroz vrelu vodu. Tortu staviti u frižider na par sati ili još bolje preko noći.


ČOKOLADNA GLAZURA
150g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
1 kašika mleka
malo putera (1-2 kašike)

Pre nanošenja glazure dobro rashlađenu tortu možete još malo doterati. Široki nož opet provucite kroz vrelu vodu, otresite ga, ali ne brišite i pređite oko torte. Otopite čokoladu, mleko, ulje i puter na pari (čokolada je lepša kad se topi na pari). Sipajte čokoladnu glazuru preko torte i malo mrdajte tortu levo-desno, gore-dole da se čokolada razlije i malo padne sa strane torte kao na slici. Glazuru nikako nemojte stavljati na topli šam.


SEČENJE TORTE - SAVRŠENO PARČE
Pre sečenja, tortu ostavite na sobnoj temperaturi oko 15-30 minuta. Nož provucite kroz vrelu vodu, obrišite ga i vertikalno zabodite u centar torte. Lagano vucite nož ka vama vertikalno, pa kada dođete skoro do kraja oborite ga.

Primjedbe

Popularni postovi