Tunel torta



Sastojci


valjak (braon kora)

250 gr mljevenih oraha
200 gr keksa
2 dcl mlijeka
8 kasika secera
125 gr putera (margarina)
marmelada od sipka (moze i neka druga)

bijela kora
6 bjelanjaka
6 kasika secera
100 gr blansiranih, mljevenih badema

braon kora
5 kom jaja
5 kasika secera
5 kasika oraha
2 kasike brasna

zuti fil
6 zumanjaka
8 kasika secera
6 kasika brasna
1 kesica puding od vanilije
1 kasika putera (ja nisam stavljala)
1 l mlijeka

za dekoraciju
slag krema, proprzeni i na krupno izlomljen ljesnik


Priprema
1.
Puter i secer umutiti a zatim dodati ostale sastojke. Izjednaciti masu i napraviti valjak. Valjak staviti na tacnu duguljastu prethodno posutom mrvicama keksa.
2.
Umutiti bjelanca sa secerom. Dodavati kasiku po kasiku mljevenih badema. Istresti u oblozen papirom pleh i peci na srednjoj vatri, vodeci racuna da vam ne pregori.
3.
Jaja ulupati sa secerom. Brasno i mljevene orahe pomijesajte i lagano istresite u jaja, kasiku po kasiku. Izjednacite masu i istresite u pleh oblozen pek papirom. Pecite na umjerenoj vatri.
4.
Sest zumanjaka (preostala od bijele kore) izmiksajte sa 8 kasika secera. Dodajte brsano i prah pudinga od vanilije. izjednacite masu i lagano sipajte, svo vrijeme mijesajuci, u ugrijano mlijeko. Kuhajte kao kad pravite puding, nekoliko minuta. Kad se masa pocne zgusnjavati, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Povremeno promijesajte kremu da se ne uhvati korica.
5.
Na valjak, koji ste prvo napravili, nanesite u tankom sloju marmeladu a preko nje “nalijepite” bijelu koru. Na bijelu koru ide zuti fil, zatim braon kora, pa opet zuti fil i na kraju ulupana slag krema. Sa strane tunela, nanesite ljesnike koji improvizuju kamenje, bas kao kod pravog tunela ….:-)
Posluživanje
Torta je jako izdasna, velika, hocu reci, dugacka, i moze se izrezati vise od 24 parceta. Nije mnogo slatka a ako zelite sladju, dodajte malo vise secera, prema ukusu. Drzite je u frizideru da se rashladi jer dok je jedete osjecate kako vas zuta krema razgaljuje dok zalogaj prolazi kroz grlo.
Sirinu pecenih kora moracete prilagoditi tunelu, te ih malo suziti.

Primjedbe

Popularni postovi