Tri hit torte makarske slastičarne 'Romana'

TORTA OD SIRA

sastojci:

- kutija keksa
- 1/2 maslaca
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 1/2 kg krem-sira
- limunova korica
- tri kisela vrhnja
- 30 g šećera
- vanilin šećer

priprema:

Keks samljeti i pomiješati s rastopljenim maslacem, te ga utisnuti u kalup i zapeći 10 minuta na 170 stupnjeva. Sa strane umutiti jaja i šećer, te dodati sir i limunovu koricu. Rasporediti ravnomjerno po ohlađenoj podlozi i peći 40 minuta na 140 stupnjeva. Kada se malo ohladi, premazati s tri razmućena kisela vrhnja, u koje je dodano 30 g šećera i jedan vanilin šećer.

TORTA OD ČOKOLADE

sastojci:

krema

- pola litre vrhnja za kuhanje
- 125 g maslaca
- 50 g šećera
- 0,5 kg tamne čokolade

biksvit

- 3 jaja
- 1/2 praška za pecivo
- 100 g brašna
- 50 g kakaa
- 15 g šećera

priprema:

Pomiješati sastojke za biskvit, smjesu staviti u kalup i peći 15 minuta na 160 stupnjeva. Dok se hladi, pripremiti kremu. Za kremu treba u vrhnje za kuhanje staviti maslac i šećer, i kuhati dok se maslac ne rastopi. Maknuti s vatre i dodati čokoladu i tako vrelu kremu preliti na već pripremljeni hladni biskvit. Ohladiti.

TORTA "MAKARANA"



sastojci:

biskvit

- 3 jaja
- 30 g šećera
- 200 g glatkog brašna
- 1/2 maslaca
- decilitar mlake vode

fil

- 8 jaja
- 1/2 kg šećera u prahu
- prstohvat mješavine začina za kolače
- 1/2 kg mljevenih badema
- 100 g mljevenih oraha

priprema:

Tijesto za biskvit pripremiti dan ranije i čuvati ga do pripreme u hladnjaku. Može tako stajati i nekoliko dana. Priprema se na način da se izmute jaja i brašno, te polako dodaju ostali sastojci. Razvaljati ga, manji dio otkidati, i od njega napraviti trakice dužine kalupa, širine oko 1,5 cm, koje će se staviti na vrh torte, nakon dodavanja fila. Ostalim dijelom tijesta napuniti dno kalupa, malo ga podići uz njegove stijenke.

Fil pripremiti tako da se pjenasto umute jaja i šećer u prahu. Zatim im lagano dodavati ostale sastojke i sve dobro sjediniti. Fil preliti preko tijesta, na vrhu mu staviti pripremljene trakice i po želji blanširane bademe. Peći na 125 stupnjeva 1 sat i 15 minuta. Ohladiti.




Primjedbe

Popularni postovi