SACHER TORTA
Sastojci
Za tortu:
7 jaja
150 gr brašna (miješano glatko i oštro u omjeru 1:1)
150 gr maslaca
200 gr šećera
100 gr čokolade za kuhanje
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica bourbon vanil šećera
malo soli
Za premaz:
300-400 gr marmelade od marelica
Za glazuru:
100 gr mliječne čokolade
3 jušne žlice mlijeka
1 jušna žlica šećera
1 žličica maslaca
Priprema
1.
Uključite pećnicu neka se zagrije na 180ºC. Žumanjke odvojite od bjelanjaka.
2.
Na pari rastopite maslac i čokoladu i dobro promiješajte. Ostavite neka se hladi dok ne bude mlako.
3.
U ohlađenu smjesu maslaca i čokolade dodajte jednu trećinu šećera u koji ste dodali bourbon vanil šećer i dobro umutite.
4.
Postepeno dodajte jedan po jedan žumanjak (ovo je jako važno) i miješajte dok ne dobijete jednoličnu rahlu masu.
5.
Od bjelanjaka u koje ste dodali prstohvat soli napravite čvrsti snijeg, dodajte ostatak šećera i miksajte dok ne dobijete čvrstoću kao za šampite.
6.
Snijeg od bjelanjaka postepeno dodajte smjesi od čokolade uz naizmjenično dodavanje brašna pomiješanog s praškom za pecivo (brašno prije toga prosijte). Nemojte koristiti mikser već jako nježno i polako umiješajte bjelanjke i brašno.
7.
Smjesu izlijte u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu (180ºC) 50-60 minuta (ovisno o pećnici i kalupu u kojemu pečete).
8.
Pečenu tortu ostavite neka se potpuno ohladi, a tada ju horizontalno prerežite na tri dijela.
9.
Na prva dva dijela namažite pekmez od marelica (najbolji je domaći, ali ako nemate dobar je i kupovni). Stavite i treći, gornji dio.
10.
Cijelu tortu prelijte čokoladnom glazurom.
Primjedbe
Objavi komentar