Rošti od krompira

Rošti od krompira je stari, poznati recept, koji je pre svega veoma ukusan, a jednostavn za pripremu. Rošti možete poslužiti kao prilog uz mnogo toga, a može da se služi kao pojedinačno jelo uz odgovarajući sos ili sitne izmene.



Rošti od krompira – potrebni sastojci

Da biste napravili pravi, originalni rošti, biće vam potrebno samo nekoliko sastojaka:

krompir
puter
so i začini po želji
Rošti od krompira – izrada

Odaberite krompir u ljusci, da svi budu približno iste veličine (kako bi se skuvali jednako)
Prokuvajte krompir u ljusci 10-15 min (veoma je važno da krompir ostane polu-tvrd)
Pustite da se krompir ohladi, ogulite ga i narendajte. Vodite računa da krompir rendate uzduž, kako biste dobili što duže trake.
Masu posolite, i dodajte začine po želji (isprobali smo da dodamo i malo sira, bude odlično!)
Za pripremu postoje dve varijante, originalni rošti od krompira se pravi u malim tavama, u kojima prethodno bogato sipate otopoljeni puter, zatim od narendanog krompira formirate lopte koje utisnete u tavicu tako da je kompletno popuni. Drugi način je, da napravite na podlozi od ovog krompira kao razvaljanu masu, pa modlama različitih oblika isečete komade. Prženje je u oba slučaja jednako. Na puteru, i to oko 10ak minuta sa svake strane (u zavisnosti od debljine krompira). Važno je da se rošti dobro zapeče a da polu-kuvani krompir dovoljno omekša. Ono što bi trebalo da dobijete jeste, hrskavo spolja, mekano iznutra.

Primjedbe

Popularni postovi