FILDŽAN BUREK




Potrebno:
1 šolja od 250 ml
oko 120 g maslaca ili masti za premazivanje
sezam ili ćurekot za posipanje

Za 8 bureka (2-3 osobe):
6 srednjih, kuhanih krompira (oko 500 g)
500 g mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
2 č esne bijelog luka

4 lista juha za pite / savija če - oko 120 g jufki

umak:
4 kašike jogurta
4 kašike kiselog vrhnja
1-2 česne bijelog luka (sitno nasjeckan)priprema:

Oguljeni i skuhani krompir viljuškom grubo izgubiti.
Ogulite crveni i bijeli luk. Crveni luk izrežite na sitne kockice i bijeli stavite kroz presu.
U tavi zagrijte dosta ulja ili putere i popržite crveni luk. Zatim dodajte bijeli luk i meso.
Sve skupa pržite dok meso potpuno ne isprži.
U mesu dodajte krompir i miješajte dok se sve ne sjedini. Otopite maslac / jarbol.
Uzmite prve 2 jufke, stavite jednu Preko druge i podijelite IH na 4 kvadrata ILI pravokutnika (ovisno o veli Cini jufki) , TJ. ukupno 8 komada iste veličine.
Za jedan boksač potreban vam je 2 kvadrata. Jedan kvadrat dodajte maslacem / masciju i stavite jedan na drugi kao u videu.
Oprezno ih ugurajte u pripremljenom šolju tako da krajevi vire vani. Šolju n apunite filom prvo do pola.
Zatim fil prekrijte prvim slojem jufke pa napunite do vrha i zatvorite burek s preostalom jufkom.
Bureke dobro pritisnite. Postupak ponovite s preostalih 6 kvadrata i Ostale 2 jufke i poredajte h na pleh obložen PEK papirom.
Premažite IH maslacem / mascu, pospite sezamom ćurekotom ILI i pecite u zagrijanoj rerni na 200 ° C gornji / donji grijači 15 Minuta, zatim smanjite na 180 ° C i pecite Jos 20 minuta.
Za umak pomiješajte sve sastojke. Bureke poslužuju vatru uz hladan umak.


Primjedbe

Popularni postovi