Orahovac

Zeleni orasi su prepuni zdravih nutrijenata pa nije ni čudno što su našli primjenu u ovom receptu. Kod orahovca se tegle pune šećerom i rakijom te čuvaju na hladnom i tamnom mjestu. Takvim postupkom se zadržava najviše zdravih nutrijenata i to je pravi postupak za pripremu orahovca.

Sastojci
20 - 30 mladih oraha
200 g šećera
1 l domaće rakije

Zelene orahe opere i razrežete na četvrtine. Stavite u veliku bocu i zaspete šećerom. Od dodataka možete staviti korice limuna, vaniliju, klinčiće, đumbir..., a ne morate dodati ama baš ništa. Zeleni orasi su bomba minerala i praktično im ne trebaju nikakvi dodaci. Držite 2 - 3 mjeseca na hladnom i tamnom mjestu. Što duže držite u rakiji, okus je intenzivniji, a boja tamnija. Tokom stajanja povremeno preokrećite tegle.
Gotovo svaka kuća ima neku svoju verziju orahovca i nijanse u receptu koje ga čine "najboljim orahovcem". Orahovac je zdrav pripravak koji je dio kućne apoteke i upotrebljava se za probleme sa želucem i uopće jačanje organizma. Orahovac je piće s kojim nudite goste jer svi vole uživati ovu delikatesu. 

Primjedbe

Popularni postovi