Medovina od kupina


Medovina od kupina


Ovo je najzdravija verzija vina od kupina. Priprema se, naravno, sa medom. Potrebno vam je: 1-1,5 kg livadskog meda, 1-1,5 kg svježe ubranih divljih kupina, 1 piment (jamajkanski biber, ali nije obavezno), 1 karanfilić, prstohvat suve narandžine kore i svježi sok od limuna. U veliku šerpu uspite 3,8 litara vode, pa ubacite piment (ako koristite), karanfilić i koru narandže. Sve stavite na šporet da se kuva. Dok se voda zagrijava, veliku kantu dobro operite i dezinfikujte, pa ubacite kupine i polijte s malo limunovog soka (po želji – može to, recimo, biti sok od jednog limuna). Kada voda počne da kuva, isključite šporet i sklonite šerpu. Dodajte med i dobro promješajte.

Ovu mješavinu sipajte preko kupina i dobro promiješajte. Ukoliko nemate poklopac za kantu, možete preko nje prebaciti peškir i zavezati ga, da bi se mješavina ohladila i da biste spriječili muve i mrave da se utope u vašoj medovini. Ostavite smjesu da se ohladi preko noći, pa ujutro dodajte kašičicu vinskog kvasca, pa dobro promiješajte. Sve ponovo pokrijte kako je i bilo, pa ostavite nekoliko dana. Procijedite kroz gazu, pa dobijenu tečnost sipajte u čiste flaše (ali ne skroz do vrha i ne stavljajte čepove). Nakon sedam dana, ponovo procijedite vino, pa prespite u druge flaše. Ostavite na tamnom i hladnijem mjestu petnaestak dana. Kada je vrenje završeno, flaše zatvorite plutenim čepovima.

Viski od kupina

Ovaj napitak ima ukus kao liker ili džin od trnjina, ali sa sasvim drugim sastojcima. Da biste ga napravili u čistu teglicu uspite kupine i šećera po želji. Uspite bilo koji viski, dobro zavrnite poklopac na tegli i promućkajte. Ostavite da odstoji što duže mućkajući svaki dan. Možete ostaviti kupine tako i godinu dana (tada će biti najbolje). Poslije mogu poslužiti kao odličan desert, uz sladoled ili druge poslastice.

Primjedbe

Popularni postovi