Krempita


Sastojci

2 lista lisnatog testa
1 l. mleka - punomasnog
1 l. vode
200 g. brasna
10 jaja
500 g. secera
200 gr. gustina
4 kesice vanila secera

po zelji 500 ml.slatke pavlake  + 4 kasike secera

Priprema

Ja koristim već istanjeno lisnato testo, ako sami rastanjujete testo neka bude 3mm. tanko. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni prvih deset minuta, smanjiti na 180 stepeni i peći dok ne dobije zlatnu boju i dok se ne pojave hrskavi tanki slojevi lisnatog testa. Peći u plitkom plehu ili na poleđini pleha. Sveže lisnato testo mora biti većih dimenzija od pleha u kom će se formirati krempita jer ono ima svojstvo da se prilikom pečenja skuplja.





za fil

Odvojiti zumanca i belanca.

Takodje od 500 g. secera odvojiti 10 kasika (150 g. )koje ce se umutiti sa belancima.

Zumanca, secer, brasno, gustin i vanila secer izmesati sa oko 2-3 dcl. mleka da se dobije glatka smesa bez grudvica.
Ostalo mleko i vodu staviti zajedno da prokuva.
U medjuvremenu ulupati cvrst sneg od 10 belanaca i 10 kasika secera.
Kada je mleko prokuvalo ukuvati smesu sa zumancima i uz  mesanje kuvati nekoliko  minuta. na umerenoj temperature .
Jos vreo fil polako dodavati nekom vecom kasikom, jednu po jednu kasiku, u sneg od belanaca neprestano mesajuci mikserom najvecom brzinom. To je neophodno da bi se dobile vazdusaste, lagane krempite.
Sve to treba da radite u dosta velikoj posudi jer ovog fila ima jako puno.

Koristiti  pleh dimenzija 28x37 cm. ako ce se naneti  sloj slatke pavlake, ako ne uzeti pleh dimenzija 23 x32 cm.
Jedan list lisnatog testa kada se ohladi iseci na kocke oko 5,5 x5,5 cm. Drugi ostaje ceo i taj ceo staviti kao donji.
Preko istresti vruc fil i kada se malo prohladi poredjati secene kocke lisnatog testa ali tako da ona strana koja je bila dole pri pecenju sada bude gore, tako ce se dobiti ravan izgled. Posuti secerom u prahu.

Primjedbe

Popularni postovi