Kolač s makom
Sastojci
Za koru:
6 belanca
150 g šećera u prahu
2 pune kašike brašna
150 g mlevenog maka
1 vanilin šećera
1 kašičica praška za peciva
rendana kora od jednog limuna
Za fil:
6 žumanca
2 vanilin šećera
120 g šećera
3 pune kašike brašna
3,5 dl mleka
120 g putera
Za glazuru:
100 g čokolade
30 g putera
Način pripreme
Korak 1
Kora: belanca umutiti u čvrst sneg postepeno dodavajući šećer u prahu i vanilin šećer.
Korak 2
Posebno sjedniti brašno, s praškom za pecivo, rendanom korom limuna i mlevenim makom. Dodati u šam od belanaca i polako promešati varjačom.
Korak 3
Tepsiju obložiti papriom za pečenje i sipati u nju smesu za koru. Poravnati i peći u zagrejeno rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je preseći na dva dela.
Korak 4
Fil: u plastičnoj posudi sjedniti 100 ml mleka sa žumancima, šećerom, vaniln šećerom i brašnom, pa umutiti žicom da bi se dobila smesu bez grudvvica.
Korak 5
Preostalo mleko sipati u šerpu i kuvati dok se proključa. Dodati u njega razmućenu smesu od žumancea i nastaviti kuvanje neprikidno mešajući dok se ne zgusne.
Korak 6
U ohlađeni fil dodati omekšali puter i umutiti mikserom.
Korak 7
Finalini postupkom: prvu koru premazati filom i prekriti drugom korom.
Korak 8
Čokoladu rastopiti sa puterom i preliti preko gornje kore. Ostaviti da se ohladi, pa kolač iseći na štangle. Kolač je ukusan iako ga samo obilno pospete šećerom u prahu.
Primjedbe
Objavi komentar