Kenedi Torta


Biskvit 1:
5 jaja
5 zlica secera
5 zlica brasna
50 g tamne cokolade
1 prasak za pecivo

Cokoladni preljev za biskvit 1:
100 g secera
1 casa vode
100 g tamne cokolade

Biskvit 2 / beze kora:
4 bjelanjka
180 g secera
100 g sjeckanih oraha

Krema:
4 zumanjka
4 zlice secera
4 zlice brasna
500 ml mlijeka
1 vanilin secer
1 zlica vanilija ekstrakta
180 g maslaca
150 g secera u prahu
ukrasavanje:
2 vrecice slag kreme ili 250 ml tucenoga vrhnja


Za prvi biskvit, umutite bjelanjke sa secerom u cvrsti snijeg. Dodajte jedan po jedan zumanjak. Rucno umijesajte pomijesano i prosijano brasno i prasak za pecivo. Dodajte grubo ribanu cokoladu te pecite u kalupu promjera 24 cm, na 175C oko 30 min ( ovisno o velicini kalupa i pecnici ). Provjerite cackalicom, mora izaci suha a rubovi lagano smedje boje.


Za drugi biskvit umutiti bjelanjke sa secerom u cvrsti snijeg te rucno umijesati orahe. Ovu koru osusite na laganoj temperaturi od 100 C. Ja sam ju susila oko 2 h. Ako nemate vremena, povisite lagano temperaturu i skratite vrijeme pecenja/susenja.

Za kremu izmiksajte zumanjke sa secerima i brasnom. Ukoliko je gusto, dodajte malo pripremljenog mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte. Kada lagano provrije, malo vrelog mlijeka dodajte u zumanjke da se prilagode temperaturi te sve vratite u mlijeko na vatru. Mijesajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Maslac sobne temperature izmiksjte sa secerom u prahu te umijesajte u mlaku kremu. Ohladite.

Za preljev prokuhajte vodu i secer te dodajte cokoladu. Ohladite. Prvi biskvit prerezite na dva dijela. Jedan biskvit stavite u kalup te natopite sirupom. Premazite 1/3 kreme, beze kora, premazite opet 1/3 kreme te stavite natopljenu drugu koru. Koru natopite sa donje strane, sa koje je prerezana. Ostatkom kreme premazite cijelu tortu. Ohladite i ukrasite slagom.

Dobar tek.

Primjedbe

Popularni postovi