JEDNOSTAVNE I UKUSNE: Naparvite sami kiflice sa sirom kao iz pekare
JEDNOSTAVNE I UKUSNE
Fine, mekane, ukusne kiflice uvijek dobro dođu – za doručak, za večere, za užinu kod kuće ili na poslu, za iznijeti pred goste…
Sastojci:
500 g mekog brašna
100 ml ulja
300 ml mlijeka
1 jaje
1 kocka svježeg kvasca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
200 ml vrhnja
200-300 g sira
sezam za posipanje
Priprema:
Sipati brašno u dublju posudu i ubaciti jedno jaje, izmrviti kvasac direktno u brašno, dodati ulje, so, šećer i mlijeko i umijesiti.
Staviti tijesto na toplo mjesto da bi naraslo.
U posebnu zdjelu izmrviti sir i pomiješati sa kiselim vrhnjem, a dobijenu smjesu upotrijebiti za filovanje kiflica.
Oklagijom razvući tijesto na podlogu posutu brašnom i izrezati na jednake trokute.
U svaki trokut staviti kašičicu fila i zavijati u kiflice pa redati u podmazan pleh.
Kiflice sa sirom premazati umućenim jajem sa malo vrhnja i, po želji, posuti sezamom.
Kiflice staviti u zagrijanu rernu i peći na 200 °C 30 minuta.
Fine, mekane, ukusne kiflice uvijek dobro dođu – za doručak, za večere, za užinu kod kuće ili na poslu, za iznijeti pred goste…
Sastojci:
500 g mekog brašna
100 ml ulja
300 ml mlijeka
1 jaje
1 kocka svježeg kvasca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
200 ml vrhnja
200-300 g sira
sezam za posipanje
Priprema:
Sipati brašno u dublju posudu i ubaciti jedno jaje, izmrviti kvasac direktno u brašno, dodati ulje, so, šećer i mlijeko i umijesiti.
Staviti tijesto na toplo mjesto da bi naraslo.
U posebnu zdjelu izmrviti sir i pomiješati sa kiselim vrhnjem, a dobijenu smjesu upotrijebiti za filovanje kiflica.
Oklagijom razvući tijesto na podlogu posutu brašnom i izrezati na jednake trokute.
U svaki trokut staviti kašičicu fila i zavijati u kiflice pa redati u podmazan pleh.
Kiflice sa sirom premazati umućenim jajem sa malo vrhnja i, po želji, posuti sezamom.
Kiflice staviti u zagrijanu rernu i peći na 200 °C 30 minuta.
Primjedbe
Objavi komentar