Domaća bajadera: prefina 30-minutna poslastica
BajaderaBajadera - idealni božićni kolači
Potrebno:
200 g badema (ili oraha,lješnjaka)
250 g pettit beure keksa
180 g šećera
200 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
100 g bijele čokolade
9 žlica vode
2 vanilin šećera
Za glazuru:
150 g čokolade za kuhanje
5 žlica ulja
50 g margarina
2 žlice vode
PRIPREMA:
- Bademe i kekse samljeti.
- Zagrijati u loncu na tihoj vatri šećer i vodu, miješati dok se ne otopi. Prokuhati 5 minuta. Skloniti s vatre pa umiješati margarin nasjeckan na komadiće. Miješati dok se ne otopi. Tada dodati mješavinu badema i keksa. Dobro promiješati da se dobije kompaktna masa. Podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu za kuhanje i dobro promiješati, a u drugi dio dodati otopljenu bijelu čokoladu i promiješati. Čokolade ćete najjednostavnije otopiti i iskoristiti do maksimuma ako u manjem lončiću zagrijete vodu do vrenja, ugasite vatru pa u vodu spustite vrećicu za zamrzavanje u koju ste dodali čokoladu natrganu na kockice. Kada se sve otopi (u svega nekoliko minuta), jednostavno odrežite vrh vrećice i istisnite čokoladu na željeno mjesto, ovaj put u smjesu za bajaderu
- Na pladanj premazan tankim slojem maslaca rukama ravnomjerno nanijeti tamniji dio, preko njega svjetliji dio. Dobro ispritiskati dlanovima i poravnati. Preko svega preliti čokoladnu glazuru koju ste napravili tako da se u manjem lončiću na sasvim tihoj vatrici miješa čokolada, maslac, voda i ulje dok se potpuno ne otopi i ne ujednači.
- Ohladiti i rezati na prutiće.
Potrebno:
200 g badema (ili oraha,lješnjaka)
250 g pettit beure keksa
180 g šećera
200 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
100 g bijele čokolade
9 žlica vode
2 vanilin šećera
Za glazuru:
150 g čokolade za kuhanje
5 žlica ulja
50 g margarina
2 žlice vode
PRIPREMA:
- Bademe i kekse samljeti.
- Zagrijati u loncu na tihoj vatri šećer i vodu, miješati dok se ne otopi. Prokuhati 5 minuta. Skloniti s vatre pa umiješati margarin nasjeckan na komadiće. Miješati dok se ne otopi. Tada dodati mješavinu badema i keksa. Dobro promiješati da se dobije kompaktna masa. Podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu za kuhanje i dobro promiješati, a u drugi dio dodati otopljenu bijelu čokoladu i promiješati. Čokolade ćete najjednostavnije otopiti i iskoristiti do maksimuma ako u manjem lončiću zagrijete vodu do vrenja, ugasite vatru pa u vodu spustite vrećicu za zamrzavanje u koju ste dodali čokoladu natrganu na kockice. Kada se sve otopi (u svega nekoliko minuta), jednostavno odrežite vrh vrećice i istisnite čokoladu na željeno mjesto, ovaj put u smjesu za bajaderu
- Na pladanj premazan tankim slojem maslaca rukama ravnomjerno nanijeti tamniji dio, preko njega svjetliji dio. Dobro ispritiskati dlanovima i poravnati. Preko svega preliti čokoladnu glazuru koju ste napravili tako da se u manjem lončiću na sasvim tihoj vatrici miješa čokolada, maslac, voda i ulje dok se potpuno ne otopi i ne ujednači.
- Ohladiti i rezati na prutiće.


Primjedbe
Objavi komentar