DOBOŠ TORTA
Najpoznatuju Mađarski kolač
KREMA OD ČOKOLADE
5 jaja
250 g šećera
125 g tamne čokolade
320 g maslaca na sobnoj temperaturi
Uz miješalicu jaje jajaš sa šećerom dok ne posustanu. Kuhajte u dvostrukom kotlu dok se ne zgusne, neprestano miješajući. Znat ćete da je dovoljno debela ako je kada ogrebete dno posude, vidljiva je jasna oznaka. Dodajte čokoladu, promiješajte i kuhajte još 2-3 minute. Uklonite iz vrućine i pustite da se potpuno ohladi. Pomiješajte u maslacu. Ostavite u hladnjaku dok ne pripremite kekse.
KEKSI
6 jaja
6 žlica šećera
7 žlica brašna
Pobijedite bjelanjke krutom s mješalicom. Dodajte šećer i izmiješajte sve dok ne postane sjajna. Zatim promiješajte jaje žumanjke, jedan po jedan, i konačno, pažljivo umutite u brašno.
Izmjerite težinu tijesta i podijelite ga na 10 jednakih dijelova. Zagrijte pećnicu na 390 ° F / 200 ° C. Izrežite 10 krugova iz papira za pečenje, svaka promjera 20 cm. Za svaki biskvit trebali biste staviti tanjur s prozorčićem od 20 cm s komadom prethodno rezanih papira za pečenje, masirati papir s nekim maslacem i peciti 1/10 tijesto koje ste pripremili za oko 5-6 minuta, ili dok se ne učinite. Pokrijte svaku pečenu kekpu vlažnom kuhinjskom krpom. Izrežite posljednji keks na 16 jednakih dijelova i stavite ih na veliku posudu za pečenje, malo odvojene jedna od druge, kako biste stvorili krug.
KARAMELA
200 g šećera
2 žlice maslaca
2 žlice soka limuna
Caramelize šećer na visokoj vatri. Kada se počinje zatamniti, izvadite iz vrućine i promiješajte maslac i sok od limuna. Dobro promiješajte, vratite se na toplinu i kuhajte sve dok se sve ne potpuno otopi. Sipati kolač koji ste rezati na 16 dijelova i slojeviti na pećnici.
Možete preskočiti ovaj dio, a ne napraviti karamelu i izrezati konačni sloj keksa. Većina ljudi ne jede taj dio i ostavi je na ploči (dobro, barem u mom iskustvu).
SKUPLJANJE KOLAČA
Keksa, sloj maslaca, keksa ... Sve dok ne upotrijebite sve sastojke. Ostavite malo krema za širenje na okupljenom kolaču. Ako ste odlučili napraviti ukras karamele, koristite tijesto s vrećom mjesto 16 gomila kremu na vrhu tortu i mjesto svake od 16 karamela keksi nad.
KREMA OD ČOKOLADE
5 jaja
250 g šećera
125 g tamne čokolade
320 g maslaca na sobnoj temperaturi
Uz miješalicu jaje jajaš sa šećerom dok ne posustanu. Kuhajte u dvostrukom kotlu dok se ne zgusne, neprestano miješajući. Znat ćete da je dovoljno debela ako je kada ogrebete dno posude, vidljiva je jasna oznaka. Dodajte čokoladu, promiješajte i kuhajte još 2-3 minute. Uklonite iz vrućine i pustite da se potpuno ohladi. Pomiješajte u maslacu. Ostavite u hladnjaku dok ne pripremite kekse.
KEKSI
6 jaja
6 žlica šećera
7 žlica brašna
Pobijedite bjelanjke krutom s mješalicom. Dodajte šećer i izmiješajte sve dok ne postane sjajna. Zatim promiješajte jaje žumanjke, jedan po jedan, i konačno, pažljivo umutite u brašno.
Izmjerite težinu tijesta i podijelite ga na 10 jednakih dijelova. Zagrijte pećnicu na 390 ° F / 200 ° C. Izrežite 10 krugova iz papira za pečenje, svaka promjera 20 cm. Za svaki biskvit trebali biste staviti tanjur s prozorčićem od 20 cm s komadom prethodno rezanih papira za pečenje, masirati papir s nekim maslacem i peciti 1/10 tijesto koje ste pripremili za oko 5-6 minuta, ili dok se ne učinite. Pokrijte svaku pečenu kekpu vlažnom kuhinjskom krpom. Izrežite posljednji keks na 16 jednakih dijelova i stavite ih na veliku posudu za pečenje, malo odvojene jedna od druge, kako biste stvorili krug.
KARAMELA
200 g šećera
2 žlice maslaca
2 žlice soka limuna
Caramelize šećer na visokoj vatri. Kada se počinje zatamniti, izvadite iz vrućine i promiješajte maslac i sok od limuna. Dobro promiješajte, vratite se na toplinu i kuhajte sve dok se sve ne potpuno otopi. Sipati kolač koji ste rezati na 16 dijelova i slojeviti na pećnici.
Možete preskočiti ovaj dio, a ne napraviti karamelu i izrezati konačni sloj keksa. Većina ljudi ne jede taj dio i ostavi je na ploči (dobro, barem u mom iskustvu).
SKUPLJANJE KOLAČA
Keksa, sloj maslaca, keksa ... Sve dok ne upotrijebite sve sastojke. Ostavite malo krema za širenje na okupljenom kolaču. Ako ste odlučili napraviti ukras karamele, koristite tijesto s vrećom mjesto 16 gomila kremu na vrhu tortu i mjesto svake od 16 karamela keksi nad.
Primjedbe
Objavi komentar